Radiografia panoramică

Ortopantomografia sau radiografia panoramică captează imaginea întregii danturi, inclusiv sinusurile maxilare și articulația temporo-mandibulară. Structurile anatomice reprezentate imagistic sunt multiple și diferite, aparținând dintelui și parodonțiului.

Radiografia panoramică

iunie 6, 2022 by admin
Articol-Radiografie-Panoramica_1920x600-1200x375.jpg
CE ESTE RADIOGRAFIA PANORAMICĂ ?

Ortopantomografia sau radiografia panoramică captează imaginea întregii danturi, inclusiv sinusurile maxilare și articulația temporo-mandibulară. Structurile anatomice reprezentate imagistic sunt multiple și diferite, aparținând dintelui și parodonțiului.
Se utilizează o doză relativ redusă de radiații, aceasta fiind echivalentul a 4 radiografii retroalveolare. Timpul de expunere este scurt, dacă ne raportăm la bogăția informațională obținută pe o arie anatomică extinsă.
În general, efectuarea unei radiografii panoramice durează 4-5 minute, timp în care se pregătesc aparatul și pacientul, poziționarea acestuia și efectuarea expunerii propriu zise.
Poziția de examinare este confortabilă pentru pacient, fie în ortostatism, fie în șezut. În general, ortopantomogramele sunt dotate cu mânere pentru sprijinirea mâinilor, suport pentru fixarea mentonului, mijloace de sprijin pentru regiunea frontală , ce ajută la fixarea capului astfel încât pacientul să stea nemișcat pe parcursul expunerii. Timpul de expunere durează la adult între 7 și 14 secunde, iar la copil între 6 și 13 secunde.

CARE SUNT INDICAȚIILE RADIOGRAFIEI PANORAMICE ?

Ortopantomografia este recomandată pentru evaluarea generală a viscerocraniului în scopul decelării leziunilor clinice (chisturi reziduale, resturi radiculare, tumori, parodontite apicale cronice) cât și pentru determinarea statusului odontal, ortodontic, protetic, chirurgical și parodontal.

În implantologie

Radiografia panoramică evidențiază printr-o singură imagine dimensiunea verticală a crestei edentate, raportul cu structurile anatomice din vecinătate (sinusurile maxilare, fosele nazale, canalul mandibular, gaura mentonieră) precum și leziuni care ar putea influența nefavorabil procesul de integrare al implantului.

În parodontologie

OPG este de asemenea indicată tot ca o metodă de bilanț general, punând în evidență toate modificările imflamatorii ale parodonțiului marginal.

În ortodonție

Se pot evidenția anomaliile de dezvoltare precum asimetriile faciale, tulburări de ocluzie, modificări dimensionale ale maxilalelor.

În pedodonție

Are multiple indicații legate de stabilirea relațiilor dintre dentiția temporară și cea definitivă.

În chirurgie

Poate indica prezența molarilor de minte incluși, raportul lor față de sinusurile maxilare si canalul mandibular, precum si prezența proceselor patologice cu indicație de intervenție chirurgicală.

CUM SE EFECTUEAZĂ RADIOGRAFIA PANORAMICĂ?

Razele X sunt o formă de radiații precum lumina sau undele radio. Acestea trec de cele mai multe ori prin obiecte, incluzând corpul uman. Odată ce razele sunt țintite pe zona în care se dorește expunerea, aparatul produce o undă de raze ionizante care trec prin corp, înregistrând o imagine digitală.

În timpul expunerii, aparatul face o rotație în semicerc în jurul capului, de la o articulație la alta.

LA CE SĂ MĂ AȘTEPT ÎN TIMPUL PROCEDURII ȘI DUPĂ EFECTUAREA ACESTEIA?

Procedura de efectuare a OPG-ului este nedureroasă, rapidă și ușor de realizat. Ar putea fi recomandată în locul unei radiografii retroalveolare în cazul pacienților cu un reflex de vomă accentuat.



RADIOLOGIE DENTARĂ





RADIOLOGIE DENTARĂ






Copyright Visiodent 2022. Toate drepturile rezervate.



Copyright Visiodent 2022. Toate drepturile rezervate.